Hjälp med bostadsköp och planering

Hur gör man egentligen det perfekta bostadsköpet och hur mycket finns det att vinna på att känna till hur allt fungerar? Jag har själv gjort några bostadsköp genom åren men min första lägenhet för 17 år sedan var knappast något jag tänkte igenom, men och andra sidan var det en liten etta så konsekvenserna var inte så stora.

Jag tror jag kollade på två lägenheter i ett område av staden där jag ville bo och slog till. Mitt första köp var kanske inte så dåligt men det var ju knappast genomtänkt och idag tycker jag nog att det krävs mer – speciellt om man ska köpa hus.

1. Ekonomin ostadigare idag

En stor jämförelse mellan nu och då var att ekonomin då hade hämtat sig från 90-tals krisen och det var väldigt förmånligt att köpa bostad. Det var kanske inget man visste då men läget ser annorlunda ut idag. Idag är många belånade väldigt hårt och bostadspriserna har nått nivåer som ifrågasätts internationellt. Det pratas om en bubbla och om så är fallet kan det snabbt spricka om reporäntan tvingas gå upp och/eller arbetslösheten ökar i Sverige.

Eftersom svensk ekonomi påverkas av det som händer i andra länder med så är det inte konstigt att där finns orosmoln att ta hänsyn till. Att köpa bostad idag kan därför vara svårt för att bostadspriserna är så högt men samtidigt bör man räkna på att klara en bostadsränta på 7% och i kombination med arbetslöshet.

Amorteringskravet som infördes har inte påverkat priserna nämnvärt på marknaden men samtidigt blir man av med ett av de verktyg som hade kunnat vara en räddare om ekonomin faller.

2. Förhandla alltid din ränta

Förhandla alltid fram din bostadsränta och försök sätt lite tryck på banken. En bostadsränta kommer alltid vara personligt så du kan inte jämföra med andra hur som helst men snitträntan för en viss månad som bankerna ska redovisa är något av ett riktmärke man kan använda sig av. Listräntan brukar idag ligga 1% över vad snitträntan är.

Har du bra ekonomi och har medsökande så är det lättare att mot snitträntan och kanske även försöka få en ränta som ligger under den. Oavsett vilka möjligheter du har så skadar det inte att vara påläst och förberedd när du besöker banken.

3. Mäklare kostar pengar

Att ha en mäklare som kan besikta en bostad vid köp är såklart en trygghet som kan eliminera många problem. Detta är kostnader som blir viktigare vid husköp och speciellt om det är äldre hus där man vill få en bra och tydlig bild av underhåll, fel och annat som man kanske inte kan känna till själv.

Mäklare tar olika mycket betalt för detta så det kan vara värt att höra runt innan och hittat någon som kan besikta huset eller bostaden åt er.

4. Köp innan utannonsering

Detta är ett sett som kan fungera bättre än vad många tror. Om du är intresserad av att köpa ett hus eller bostad i ett specifikt område så kan du kontakta dem, t.ex. genom att lägga brev hos de hus som intresserar och be dem höra av sig om de är intresserade av att sälja.

Fördelen här är att om du har tur slipper du alternativa budgivare och kan lättare säkra upp att få huset eller bostaden du vill. Du eliminerar helt enkelt budgivningen ur processen och anledningen varför man skulle vilja det som säljare är för att man slipper mycket jobb med mäklare, annonsering, visningar och i slutändan är det ändå inga garantier.

Utan budgivning kan du endast få huset värderat och komma fram till ett pris tillsammans. Om båda parter är överens så kan man skriva papper och slippa problematik.

5. Fler tips om bostadsköp och ekonomi

Det allmänna tipset är att vara påläst, stressa inte och undvik impulsiva köp. Men det finns mycket att tjäna genom att känna till spelregler och hur allt fungerar. En bra sida att titta närmare på som går igenom både de ekonomiska aspekterna men även praktisk information om köp är www.ekonomifokus.se.

Millie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *