Svensk Media vill bara sälja rubriker?

Har du någon gång läst något i tidningen, på löpsedlar eller på webben där ett påståenden senare visat sig vara helt fel? Detta händer mig titt som tätt och allt oftare tyvärr.

Det var ganska många år sedan jag först stötte på fenomenet och då tänkte jag att jag måste misstolkat något, eftersom den artikeln och de påståendena jag läst måste ju stämma? Men så har det senare visat sig att det inte är.

Anledningen är att Sveriges största nättidning Aftonbladet med många andra är mycket mer intresserade av att tjäna pengar och det gör man tydligen genom att skapa rubriker – gärna skandalrubriker om något som en stor del av svenska folket är intresserade av (t.ex. Melodifestivalen, Sex eller Sverigedemokraterna). Ju fler som kan bli upprörda, diskutera, dela artikeln i social medier osv. Ju mer vinst blir det för tidningen.

Senast ut är Aftonbladets kritiska artiklar mot Sverigedemokraterna och att de skulle ha fuskat till sig bidragspengar som är avsedda för ett Kvinnoförbund som enligt deras uppgifter inte skulle existerat vid tillfället. Det är inte en artikel utan de är mängder med skriverier och tio-tusentals delningar genom sociala medier. Här är ett par bilder för att demonstrera:

Jimmie-Åkesson-bidragsfuskarefler-artiklar-om-Sverigedemokraternas-bidragsfusk

Min första tanke när jag läste detta var ”Hur i helvete kan man göra så här och påstå att man är ett seriöst parti?”. Detta är exakt den reaktioner som skulle kunna få mig att dela artiklarna med vänner och skylta med hur hemska SD är osv. Men jag har lärt mig från tidigare scenarion att försöka undersöka saken på egen hand. Det finns alltså inga garantier att Aftonbladet lagt ner några större resurser på att reda ut detta innan.

Jag begav mig därför till ”hatsajten” Avpixlat som det skrivits mycket om och hittade en artikel där de samlat flera uttalanden från Twitter om händelsen.

Där verkar det som att detta inte alls är något problem, vilket även vidare läsning tyder på. Jag vill inte ta ställning i för eller emot för jag vet faktiskt inte vad som har hänt och om Sverigedemokraterna (SD) gjort något fel. Om de gjort fel så ska det givetvis prövas rättsligt som bedrägeri och de ska dömas och återbetala pengarna. Men min magkänsla säger att de inte alls gjort något fel och om man läser Avpixlats artikel så förstår man varför.

Min poäng har egentligen ingenting med SD att göra utan det jag vill belysa är medias och då framför allt Aftonbladet och Expressens förmåga att fylla löpsedlar med anklagelser och artiklar som faktiskt direkt påstår någonting som inte alls behöver vara sant. Två dagar efter att allting handlat om detta kan man inte ens hitta artiklarna på Aftonbladet längre så länge man inte söker fram dem. Förmodligen har det visat sig att den fakta Aftonbladet valt att basera allting på inte riktigt håller och då slutar man rapportera om det.

Men det kvarstår fortfarande att tiotusentals personer delat artiklarna. Mängder med människor som läst artiklarna är helt övertygade om att SD är bidragsfuskare. Och eftersom skandalen är ”över” så finns det inga pengar för Aftonbladet att informera om att de faktiskt hade fel. Dels skulle deras egen trovärdighet ifrågasättas och dels är det inte alls lika intressant för läsarna. Det är nästan som att läsarna vill bli upprörda och engagerade av det dem läser, oavsett om det är sant eller ej.

Sverigedemokraterna är inget undantag. Andra politiska partier hamnar också i skottlinjen, dock inte i samma utsträckning. Men även mycket annat skapar rubriker som senare visar sig vara helt fel. Det finns egentligen inga gränser så länge redaktionen tror att det kan skapa engagemang hos läsarna.

Som företagsmodell är det Aftonbladet gör definitivt vinstdrivande, men som en nyhetsredaktion tappar de långsamt förtroendet hos läsarna. Det är synd att inte fler inser detta bara. För då hade man sluppit läsa om genetiska fel som gör en tjock eller få en förvrängd verklighetsuppfattning.

Det mest tragiska är kanske ändå att de är så framgångsrika som de är, vilket även satt sina spår hos riktiga nyhetssidor som under de senaste tio åren också börjat använda sig av skandalrubriker mer och mer…

Millie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *